Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Egy örök klasszikus, mai szemmel. 

Sokféle kiadásban jelent már meg és még mindig újra és újra kiadásra kerül ez a történet.
Nekem az alábbi van a polcomon.






Fülszöveg:

Csodálatos lények lehettek a régi angol papkisasszonyok – egy kis faluban elásva, vénlányságra és tüdőbajra kárhoztatva hervadhatatlan regényeket tudtak írni az emberi természetről és szenvedélyekről. Jane Austen is vidéki papleány volt, mint a Brontë nővérek. Hat teljes regény maradt utána és néhány töredék. Ennek a viszonylag kis életműnek legismertebb és sok kritikus szerint a legjelentősebb darabja a Büszkeség és balítélet. Mint Austen többi regényét, ezt is feszes szerkezete, klasszikus stílusa, szellemes dialógusai, pompás pszichológiája és nem utolsósorban írónőjének csillogó okossága teszik ma is élvezetes olvasmánnyá.
Eredeti megjelenés éve: 1813

Véleményem:

*



Beszerzés ideje: 2016. július 3
2016. július 26., 12:40 - 2016. július 28 15:14
Európa, Budapest, 1975
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 963070448X · FordítottaSzenczi Miklós
>
Figyelem! Klasszikusokat és történelmi romantikusokat kerülő személy véleménye következik. :))
Nagyon ritkán olvasok ilyen történeteket. Általában unalmasnak, vontatottnak érzem őket, a nyelvezetről nem is beszélve. 
Be kell vallanom, hogy ez viszont tetszett. :) 
Érdekes volt olvasni az akkori korban élők életviteléről, gondolkodásmódjáról. Így belegondolva, nem tudom, szeretnék-e abban a korban élni. 
Tanulságos és elgondolkodtató történet a büszkeségről és előítéletekről. Félreértések sorozata a komunikáció hiánya miatt. 
Az elején bele kellett rázódnom az Írónő stílusába, nem a nyelvezetébe, hanem az írásmódba, de azután már egészen hozzászoktam.
Itt-ott kissé unalmas volt, nem tudott lekötni teljesen és nem mindig tudtam követni, ki kinek a kije, a sok Miss Benetről nem is beszélve. Ezért nem lett kedvenc, de a történet viszont jó volt, szerettem a szereplőket is. 
Megnéztem az egyik filmet is olvasás után. Egész jó adaptáció volt, de a könyv szokás szerint jobb. 
Falni nem fogom az ilyen regényeket, de ez most jól esett és még megpróbálkozom más klasszikussal is. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.