J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek [Értékelés]

Harry Potter. Joggal mondhatjuk, hogy J.K.Rowlingnak sokat köszönhetünk, hiszen nagyon sok gyerek szerette meg az olvasást az ő könyvei által. Számomra, és sokak számára örök, megunhatatlan kedvenc. Most pedig meg tudhatjuk, mi történt hőseinkkel 19 évvel később, a befejező rész után...

Izgatottan vártam, hogy megjelenjen és a polcomra tehessen ezt  a kötet is.

Kiadó: Animus
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 312
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789633244654


Fülszöveg:

Tizenkilenc ​évvel a roxforti csata után…

Harry Potter élete sosem volt könnyű – és most sem az, amikor a Mágiaügyi Minisztérium túlhajszolt dolgozójaként, férjként és három iskoláskorú gyermek apjaként kell helytállnia. Miközben Harry a múlttal viaskodik, kisebbik fiának, Albusnak is meg kell küzdenie a reá nehezedő családi örökséggel. A múlt és a jelen vészjósló összeolvadása azzal a ténnyel szembesíti apát és fiát, hogy a sötétség néha egészen váratlan helyekről támad.

A Harry Potter és az elátkozott gyermek, J.K. Rowling, John Tiffany és Jack Thorne új műve, a nyolcadik Harry Potter-történet, egyszersmind az első, amit színpadon hivatalosan bemutattak. Színpadra írta: Jack Thorne.

Ez a könyv, amely a színházi próbák szövegkönyvének különleges kiadása, lehetővé teszi, hogy azok is nyomon követhessék Harry Potternek, valamint családjának és barátainak sorsát, akik nem látták a darabot. Az ősbemutatóra 2016. július 30-án a londoni West Enden került sor.

A Harry Potter és az elátkozott gyermeket elsőként a Sonia Friedman Productions, Colin Callender és a Harry Potter Theatrical Productions vitte színre.




Véleményem:


2017. július 22., 19:46 → 2017. július 23., 14:55
Animus, Budapest, 2016
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244654 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár


A borító egyszerűen gyönyörű. Nagyon szép illusztrációval ellátott, keménytáblás kiadás. A jól megszokott minőséget kapjuk az Animus kiadótól, szeretem a könyveiket forgatni.

Köztudott, hogy ez a történet nem egy regény, hanem a színházi próba szövegkönyve. Harry Potter és az elátkozott gyermek Jack Thorne által írt színdarab, melyek szerzői Jack Thorne, J. K. Rowling és John Tiffany. A színdarabot a londoni West Endben mutatták be 2016. június 7-én. a darab 9 díjat kapott: a felnőtt Harry Pottert alakító Jamie Parker lett a legjobb színész, a Hermionét játszó Noma Dumezweni pedig a legjobb színésznő, a Scorpius Malfoyt alakító Anthony Boyle legjobb mellékszereplő, díjat kapott a darab rendezője, John Tiffany is. Ezek mellett több technikai kategóriában is díjat nyert a színdarab.


Mivel ez egy színházi szövegkönyv, teljesen más a felépítése, mint egy regénynek. Ezt mindenképp ajánlom figyelembe venni mindenkinek, aki el szeretné olvasni. 2 nagy részre oszlik a könyv, ezen belül felvonásokra, színekre. Nagyon kevés információt kapunk a környezetről, tulajdonképpen párbeszédek sorozata.

A történetben leginkább a felnőtt Harry, Albus Perselus Potter nevet viselő fia, illetve legjobb barátja áll a középpontban. Ott folytathatjuk az eseményeket, ahol a 7. kötet abba maradt, nevezetesen, hogy Albus elindul a Roxfortba a Roxfort Expresszel. A 9 és 3/4 vágányon állunk, megjelennek hőseink gyermekeikkel. 

Jelenet a színdarabból

Harry karaktere nem túl szimpatikus, de ettől élethű. Azok után, amiken átment gyermek korától kezdve, nem várhatjuk el, hogy boldogan élje az életét. kísérti a múlt, amit érthető módon nem tud elfelejteni. Albus kicsit más, mint a többi gyermek, nem találják a közös hangot.

Albust, nem igazán tudtam megkedvelni egészen a történet végéig. Nagyon negatív karakter, önző, szereti sajnáltatni magát. Kicsit hasonlít ebben Harryre, azzal a különbséggel, hogy Harrynek volt rá bőven oka. 

Scorpius, Albus legjobb és egyetlen barátja lesz Albusnak a Roxfortban. a vezetéknevét nem írom le, spoilerveszély miatt. Őt könnyebb megkedvelni, igaz barát, képes elmenni a végsőkig a barátjáért. Kevésbé negatív, mint Albus.

Jelenet a színdarabból

Örültem, hogy megismerhettem Hermione, Ron és Draco életét is valamennyire, illetve a gyerekeikről is kapunk egy pici képet.

Maga a történet nagyon érdekes volt és izgalmas. Éreztem benne Rowling keze nyomát. Olvasatta magát, gyorsan lehetett haladni vele. A hangsúly Albus és Scorpius történetén van, de közben a felnőttekről is olvashatunk kicsit. Jó volt megtudni, milyen életet élnek a már ismert szereplők.


Akkor jöhet a feketeleves... sajnos, számomra sokat rontott az élményen a szövegkönyv forma. Nekem nagyon hiányoztak a leíró részek, az az aprólékosan kidolgozott világ, amit Rowling megalkotott. Sokszor olvastam a könyveket, láttam a filmeket, de ez nem változtat azon, hogy így is nagy hiányérzetem volt végig. Igazán a szereplők sem kerültek közel hozzám, mert alig kaptunk a gondolataikból, az érzéseikből valamit. A párbeszédekből lehet ugyan következtetni, de ez sajnos kevés. Színdarabként valószínűleg sokkal élvezetesebb, látványosabb, mint így. Sajnálom, mert a történet tényleg nagyon jó, és regényként sokkal jobb lett volna. 

Ettől függetlenül, örülök, hogy megismerhettem ezt a történetet is. Szerettem visszatérni ebbe a csodálatos világba, amely egyszerűen megunhatatlan és még nagyon sokszor részese szeretnék lenni, ha nem is ez a kötet által. :)
Én azt gondolom, egy próbát megér, minden rajongónak, mert a történetnek érdemes adni egy esélyt. 

Jelenet a színdarabból

J. K. Rowling


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.