S. J. Kincaid: A ​kárhozott [Értékelés]

Amikor megláttam a Twister Media kiadó bejegyzését erről a kötetről, azonnal beleszerettem a borítóba. Az animációt megnézhetitek ide kattintva. Nem gyönyörű? *-*

Ezek után nem volt kérdés, hogy kell a polcomra és olvasva a fülszöveget, nagy reményekkel kezdtem neki...
Kiadó: Twister Media
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 480
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786155631283


Fülszöveg:

A ​kárhozott könyörtelen.

A kárhozott legyőzhetetlen.

A kárhozottnak egyetlen feladata van: hogy öljön azért a személyért, akiért létrehozták.

Nemezist arra teremtették, hogy egy galaktikus szenátor leányát, Sidoniát védelmezze. Egymás mellett nőttek fel, de semmilyen értelemben nem testvérei egymásnak. Nemezis boldogan adná az életét Sidoniáért, és ezt is várják tőle. Ölne is érte, annyi életet oltana ki a védelmében, amennyi csak szükséges.

Amikor az őrült császár értesül arról, hogy Sidonia atyja felkelést szított ellene, a szenátor leányát a Galaktikus Udvarba rendeli. Túszként kell szolgálnia az apja ellen. Nemezis csak egy módon óvhatja meg Sidoniát: ha Sidoniává válik.

Nemezis, a gyilkológép magát Sidoniának álcázva elutazik a császári udvarba, ahol korrupt politikusok és kétszínű szenátorok gyermekeinek körében kell eljátszania a szerepét. A viperafészek minden zuga újabb veszélyt rejt, de Nemezis nem vetheti be ellenük valódi képességeit: mindent kockára tenne azzal, ha leleplezné a titkát.

Amíg a birodalom egyre repedezik és mind jobban fenyegeti a nyílt lázadás, Nemezis megtanulja, hogy több rejtezik benne, mint csupán gyilkos ereje. Igazabb emberségre lel önmagában, mint amilyet a valódi emberek többségénél tapasztal. A veszélyek, akciók és intrikák árnyékában talán épp ez az emberség lesz az, ami megmenti az életét – és a birodalmat.Véleményem:

2017. június 15., 14:36 → 2017. június 18., 10:06
Twister Media, Budapest, 2017
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155631283 · Fordította: Bodóné Hofecker Zsuzsanna


"Megtévesztés vár rád... vagy pusztulás."


Ahogy fentebb már írtam, a borító egyszerűen csodaszép. Ízléses, figyelemfelkeltő és nem ereszt. Azonnal kedvenc lett. A címe pedig csak feltornázza az érdeklődést.

Ez a történet sokkal több, mint amennyit a fülszöveg sugall. 

Képzeljünk el egy világot, ahol a császár az úr, egyeduralom van. Az emberek ketté oszlanak fennköltekre és a túlnépre. Az emberek már meghódították az űrt, de egy szerencsétlenség következtében minden technikai tudásuk megsemmisül. A fejlődés stagnál, csak a megmaradt felszerelések, hajók állnak rendelkezésre, és az emberek nem képesek a javításukra, fejlesztésekre. Ezeket a császár birtokolja, illetve adja bérbe a fennkölteknek. A túlnépet kiszipolyozzák.


A történetet Nemezis, a kárhozott szemszögéből ismerhetjük meg, ami nagyon jó döntés volt az Írónő részéről. Tökéletesen át tudta adni, hogy mi is ő és mi megy végbe benne. A történet elején egy egyszerű gyilkológép, akit arra fejlesztettek ki, hogy egyetlen embert védelmezzen. Emberfeletti ereje van, gyors, pontos, halálos. Ugyanakkor okos és ravasz is.


"-Minden nagy családnak van már kárhozottja. Kizárt, hogy egyedül a mi lányunk ne kapjon védelmet - tiltakozott a mátriárka."


Minden kárhozott csak a gazdáját szereti, csak ő a fontos, és kizárólag őt védi, ha kell bármi áron. Idővel más szelek kezdenek fújni és olyan problémák kerülnek előtérbe, ami miatt a kárhozottakat betiltják és megsemmisítést rendelnek elő. Nemezis gazdája, Sidonia viszont, olyan kötődést alakít ki a kárhozottjával, hogy nem engedi megsemmisíteni őt. Egy ügyes csellel megvédik. 


"-Nem vagyunk egyenrangúak. Én kárhozott vagyok, és ezen semmi sem változtathat. Ezt örökre vésd az eszedbe!"


Sidonia édesapjának államellenes cselekedetei miatt, behívják a lányt a császári udvarba. Hogy megvédjék, Nemezis átváltozik Sidoniává és ő utazik el az udvarba. Nincs könnyű helyzetben, mert egy érzelmek nélküli kárhozottnak egy szenátor lányának szerepében kell tetszelegnie egy olyan kegyetlen világban, ahol egy apró hiba is végzetes lehet. A császár kegyetlen és hataloméhes. Nem kímél senkit és semmit, beleértve a saját családtagjait is. Ráadásul, egy nála veszélyesebb ellenféllel is szembe kell néznie.


"Hasonlítanak ránk, de valójában nem emberek, mit ön vagy én. Ők ragadozók."


A történet során, Nemezisben változások indulnak meg, immár nem egy testőrként, egy tulajdonként van jelen, társaságban van, ismerkedik. Az Írónő  nagyon ügyesen oldotta meg a személyiségét, a kibontakozását. Szépen apránként, fokozatosan lehetünk tanúi a jellemfejlődésének.


Férfi főszereplőnket nem fogom nevesíteni, mert nem szeretnék spoilerezni.  Legyen elég annyi, hogy újabb könyves álompasi van láthatáron, aki olyan ügyesen csavarja a szálakat, hogy elámul az olvasó.

Amire nem számítottam a kötettel kapcsolatban, az a politikai szál, illetve, maga a világ pusztulásával kapcsolatos elgondolás. Az élet az udvarban tele van cselszövéssel, ármánnyal, árulással, hatalomvággyal és kegyetlenséggel. A világban elnyomás uralkodik és a császár a hatalma fenntartása érdekében nem akarja észre venni, hogy a világra pusztulás vár, ha továbbra is szűklátókörű marad. Ebben akár még párhuzamot is vonhatunk a valósággal, hiszen az emberiség nagy része jelenleg szintén nem foglalkozik a környezetével és még mindig fennáll az elnyomás egyes országokban, ha nem is ilyen módon.


Az Írónő nagyon ügyesen szőtte össze a császárság és az akkori szokások, kifejezések megjelenését az általa elképzelt jövőbeli fejlődéssel, életvitellel. Egy szálat sem éreztem erőltetnek. A fantáziája lenyűgöző. A romantikus szálon sokat gondolkodtam, úgy hiszem, enélkül is megállt volna a történet, de mivel Kincaid ezt is szépen bele tudta szőni, megbarátkoztam vele. Bár a történet fele felé haladva kicsit kezdtem megijedni, hogy mi is lesz ebből, ismét beindultak események és unatkozni, egy percig sem tudtam.

Ami az olvasási időmből is látszik, teljesen rátapadtam a könyvre, engem megvett magának kívül-belül és bár így is kerek egész a történet, legszívesebben azonnal rohannék a folytatásért.


Nagyon szépen köszönöm a Twister Media kiadónak, hogy elhozta nekünk ezt a könyvet és külön öröm számomra, hogy egy recenziós példánnyal is megajándékozott.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése